پارازایلین

پارازایلین

پارازایلین (با نام انگلیسی: P-Xylene)، درواقع از پایه بنزن با دو شاخه متیل می­باشد. پارازایلین یکی از ایزومرهای زایلین محسوب می­شود که نحوه قرارگیری دو شاخه متیل در آن، در عرض یکدیگر و روی اتم‌های شماره ۱ و ۴ است. پارازایلن با فرمول شیمیایی  C8H10 شناخته می­شود که حرف P یا para به محل قرار گرفتن دو شاخه متیل در عرض یکدیگر بر روی حلقه بنزن اشاره می­کند. پارازایلن در تولید ترفتالیک اسید برای پلی‌استر کاربرد گسترده­ای دارد.

پارازایلین‌ها پس از بنزن، از مهم‌ترین مواد آروماتیک به شمار می­روند. پارازایلین در تولید ماده DMT و PTA بیشترین کاربرد را دارد. از این دو محصول در ساخت پلی‌اتیلن ترفتالات استفاده می­شود که ماده مورد نیاز در تولید الیاف، پلی‌استرها، فیلم عکاسی و بطری‌های نوشابه محسوب می­شود. بر اساس الگوی مصرف جهانی، ۱۹ درصد پارازایلین در ساخت PTA و ۹ درصد در ساخت DMT به کار گرفته می­شود. فرایند تولید پارازایلین بدین گونه است که ابتدا از نفت خام نفتا و  پس از طی  چندین مرحله، بنزین پیرولیز به دست می­آید. از این محصول (بنزین پیرولیز) می­توان مواد آروماتیک  تولید کرد. از دیگر کاربردهای پارازایلن می­توان به استفاده از آن به­عنوان ماده اولیه در تولید الیاف مصنوعی، ترفتالیک اسید، صنایع داروسازی، حشره‌کش‌ها و حلال‌ها اشاره نمود.

کاربرد

پارازایلین یک حلقه بنزنی دارد که دو گروه متیل را در انتهاهای مخالف خود قرار داده است و تولید آن معمولا با رفورمینگ کاتالیزوری یا کراکینگ بنزین سنگین صورت می­گیرد. پارازایلین، درواقع یک بلوک ساختاری پتروشیمیایی است که از اهمیت زیادی برخوردار است و به عنوان ماده خام در صنایع  پلیمرسازی کاربرد وسیعی دارد.

عمده­ترین کاربرد پارازایلین این است که به عنوان ماده اولیه در تولید سایر مواد شیمیایی صنعتی،

به­خصوص اسید ترفتالیک (TPA)، اسید ترفتالیک خالص (PTA) و دی متیل ترفتالات (DMT) مورد بهره­برداری قرار می­گیرد. از TPA، PTA و DMT در  تولید پلی­استرهای پلی­اتیلن ترفتالات (PET)  که نوعی پلاستیک است، استفاده می­گردد.

بطری­هایی که از پلاستیک PET ساخته می­شوند، عمدتاً به­عنوان ظروف آب آشامیدنی، نوشابه و سایر نوشیدنی­ها مورد استفاده قرار می­گیرند، زیرا این ماده بسیار سبک و قوی است و در برابر خرد شدن از خود مقاومت نشان می­دهد.  PET همچنین به دلیل داشتن خاصیت آنتی CO2 موجب حفظ گاز در نوشابه­های گازدار می­شود.

خطرات

در مجموع، زایلین­ها درجه سمیت خیلی بالایی ندارند و تاثیرشان  برحسب نوع ایزومر، متفاوت است. بیشتر نگرانی­ که در رابطه با پارازایلین وجود دارد، تاثیرات مخدری آن است، چون مصرف بیش از حد آن می­تواند موجب سردرد، سرگیجه، گیجی، خستگی، بی­پروایی، تحریک­پذیری، اختلال­های دستگاه گوارش، به­ویژه تهوع و از بین رفتن اشتها، احساس افزایش دمای بدن  و گرگرفتگی صورت شود.

چنانچه فرد در معرض بیش از PPm  ۱۰۰  پارازایلن قرار بگیرد، ممکن است دچار سوزش چشم، بینی و گلو شود. سفت شدن قفسه سینه و راه رفتن غیرطبیعی نیز از دیگر عوارض آن است.

پارازایلین به لحاظ سمی بودن در سطوح موجود در محل کار، ایمن تلقی می­شود، ولی قرار گرفتن در معرض مقدار بالای  بخارات ناشی از آن می­تواند منجر به سرگیجه و خواب­آلودگی گردد.

بسیاری از  منابع احتراقی مانند اگزوز خودروها و دود حاصل از تنباکو، به انتشار پارازیلین در محیط کمک می­کنند. همچنین، بر اثر تماس این ماده با پوست و چشم، خشکی ، قرمزی و سوزش پدید خواهد آمد. بلع پارا زایلین، استنشاق بخارات ناشی از آن و سرفه حاصل از این فرایند می­تواند سبب آسیب رسیدن به ریه­ها یا ذات­الریه شیمیایی گردد.

نکات ایمنی

این ترکیب، به طور عمده یک ماده شیمیایی با کاربرد صنعتی است و بیشترین میزان تماس افراد با این ماده، در تاسیسات صنعتی صورت می­گیرد. این ماده قابلیت اشتعال دارد و به هیچ وجه نباید در محیط زیست رها گردد.

جهت مشاوره و خرید تماس حاصل فرمایید

۰۹۱۲۲۴۵۷۹۹۸

پروژه های مرتبط